A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Голованівська центральна районна лікарня" Голованівської селищної ради

Все, що потрібно знати про сучасні пневмонії: пояснення від кропивницької лікарки Людмили Златопольської

Дата: 13.01.2021 14:31
Кількість переглядів: 196

Відділення пульмонології в Кіровоградській обласній лікарні – місце де лікують бронхо-легеневі хвороби. А ще саме тут медичні працівники зіткнулися з першими випадками пневмоній, викликаних коронавірусною інфекцією.

Коли на Кіровоградщині офіційно не було зареєстровано жодного випадку COVID-19, в пульмонологічному відділенні лікарі віч-на-віч зустрілися з хворобою, яку не можна було вилікувати за традиційними протоколами. І разом зі світовими лікарями, кропивницькі медики шукали підходи у лікуванні ковідних пневмоній. Вже на сьогодні весь медичний персонал відділення, випрацював систему лікування, яка наразі є результативною.

Слід зазначити, що у відділення потрапляють хворі на пневмонію, які мають негативний тест на COVID-19, але при повторному заборі тест може виявитися позитивним. І медики, лікуючи пацієнтів, не можуть знати точно чи хвора людина коронавірусною інфекцією чи ні. Але незважаючи на небезпеку, всі працівники відділення не лише лікують, а й психологічно підтримують пацієнтів, які часто дуже тривожні та знервовані через хворобу.

Слід зазначити, що за період пандемії, тема лікування та діагностики пневмонії обросла міфами. Лікар-пульманолог вищої категорії Людмила Златопольська дала відповідь на питання, які найбільше хвилюють жителів Кіровоградщини.

За інформацією обласного Департаменту охорони здоров’я на Кіровоградщині в цьому році на 50% збільшилася кількість захворювань на пневмонію.  Чи можна це пов’язати з пандемією коронавірусної інфекції?

Людмила Златопольська: Ми дійсно спостерігаємо таку тенденцію, що хворих на пневмонію стало більше, порівняно з минулими роками. Якщо раніше в цей період половина пульманологічного відділення була заповнена пацієнтами з іншими діагнозами: загостренням важких бронхітів, обструктивних хвороб, бронхіальної астми, то цього року в нас лікуються лише пневмонії, а бронхіти навіть не госпіталізуються і пацієнтів лікують амбулаторно.

Тобто ці пневмонії можна пов’язувати з COVID-19,?

Л.З: Думаю так, адже ці пневмонії дуже відрізняються від тих, які ми лікували раніше, ще в минулому році.  Зараз всі вони по своїй морфології вірусно-бактеріальні. І по тому як вони проявляють себе на комп’ютерній томограмі, і по своєму перебігу вони мають відмінності.

Чи відрізняється протокол лікування цих пневмоній, від тих, які щороку доводиться лікувати?

Л.З: Дуже відрізняється. По-перше тим, що ці пневмонії вірусні, бактеріальна складова вже підключаються пізніше і не у всіх випадках.

А як виявляється, що вони вірусні?

Л.З: За малюнком ураження легенів. При бактеріальній пневмонії ексудація запальної рідини знаходиться в альвеолах і на рентгені є специфічні зміни, які називаються консолідації. При ковідних пневмоніях вражається інтерстиційна тканина, тобто стінки альвеол, в яких відбувається газообмін і кровопостачання альвеол. Останні дані гістологічних досліджень легенів пацієнтів, які померли, показали, що це запалення внаслідок тромбозу мілких судин капілярів, тому й лікування має радикальні відмінності. В першу чергу при появі таких пневмоній мають призначатися не антибіотики, а антикоагулянти, якщо це пневмонія середнього ступеню важкості.

Чи можна лікувати вірусні пневмонії в домашніх умовах і в яких випадках приймається таке рішення?

Л. З: Зараз є чіткі протоколи лікування хворих на COVID-19, в залежності від ступеню важкості захворювання. Є фактори ризику важкого перебігу хвороби. Але ці закономірності не завжди стовідсоткові. Ми спостерігаємо і відносно молодих пацієнтів, без супутніх хвороб, які мають важкий перебіг.

Тобто є критерії, за якими пацієнта госпіталізують, а є критерії, за якими лікують амбулаторно під наглядом сімейного лікаря: це якщо сатурація, частота дихання в нормі та немає важкої супутньої патології (діабет, серцеві чи імунні патології, виражене ожиріння).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу