A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Голованівська центральна районна лікарня" Голованівської селищної ради

Зимові сюрпризи

Дата: 10.02.2021 10:23
Кількість переглядів: 156

Зима, звичайно, чудова пора року, як наприклад, і чарівна осінь, однак, насолоджуючись її красотами, не забуваймо про її можливі примхи та ризики виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру в системах життєзабезпечення населення.

Пам'ятаймо, що в осіньо-зимовий період може бути паралізована система життєдіяльності населення в зв'язку з погіршенням погодних умов, таких як: буревії, проливні дощі, налипанням мокрого снігу, снігові замети, ожеледиця, різке зниження та підвищення температури повітря.

Враховуючи ці всі «зимові сюрпризи» можна зробити висновок, що протистояти зимові стихії може той, хто завчасно підготувався до цієї примхливої пори року. Але тільки-но випав перший очікуваний сніг, проїжджі засніжені частини вулиць та тротуарів створюють численні незручності для кожного із нас. Опади у вигляді мокрого снігу та дощу утворюють льодяний покрив пішохідних доріжок, що створює особливу небезпеку для пішоходів, збільшення дорожньо-транспортних подій, травмування пішоходів. Небезпечними для пішоходів стають також падіння намерзлих мас зледенілого снігу та бурульок з покрівлі будинків.

Щорічно до нашого медичного закладу звертаються сотні громадян, які постраждали від падіння, спричиненого ожеледицею. Тож, як поводитись, щоб не потрапити до травматології?. Пам'ятайте, насамперед, що під час ожеледиці треба ходити не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах і ступайте на всю підошву. Найпридатнішими для льоду є підошви з мікропористою чи іншою м'якою основою і без підборів. Коли все ж таки втратили рівновагу, то швидко присядьте, згуртуйтеся, щоб втриматись на ногах і зменшити висоту падіння та небезпеку травмувань, особливо переломів.

Не прогулюйтеся краєм проїжджої частини дороги, а тим більше не перебігайте її. Досить небезпечні «прогулянки» в нетверезому стані. Травми в цей час є особливо важкими. Людям похилого віку, в ожеледицю, краще не виходити з будинку. Але якщо якась потреба змусила таки залишити приміщення, то не соромтеся опиратися на ціпок з гумовим шипом. Під час ожеледиці категорично забороняється прогулюватись вагітним жінкам без супроводження.

Якщо ж ви все-таки впали і через деякий час відчули нудоту , біль у суглобах, голові, побачили пухлину, що утворилася- терміново звертайтеся до лікаря.

Взимку населення підстерігає ще одна небезпека-це бурульки, що звисають з дахів. Тому, проходячи повз будинки, високі дерева, слід бути особливо уважними й остерігатися льодових наростів. Обов'язково оберіть безпечну відстань від споруд.

Зимової пори також варто остерігатися обмороження. Його основною ознакою є побіління шкіри і втрата нею чутливості. Розтирати тіло снігом категорично забороняється. Після тривалого перебування на морозі варто випити гарячого чаю з лимоном, малиною. Це прискорює притік крові до тканин шкіри. При перших ознаках температури, кашлю та нежиттю звертайтеся негайно до лікаря. Особливої уваги в період значного пониження температури потребують діти, одинокі і малозабезпечені люди та особи, схильні до зловживання спиртним.

Особливо потрібно бути уважним тим, хто полюбляє зимову риболовлю та відпочинок на ковзанах.

У такі досить складні моменти життя, коли вже сталася біда і людина отримала травму, не будьте байдужими, не проходьте мимо, не спостерігайте за подією з жалем, а негайно надайте першу допомогу, від цього досить часто залежить здоров'я і життя потерпілого.

Ставтеся до питань безпеки «білої пори» року свідомо, привчайте до цього своїх дітей, не нарікайте на природу і пам'ятайте, що у природи немає поганої погоди, і який би день не був: морозний чи спекотний - це ваш день, і завтрашній день неодмінно буде вашим.

Любов ЗЕЛЕНЧУК, фахівець з питань цивільного захисту КНП «Голованівська ЦРЛ».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу