A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Голованівська центральна районна лікарня" Голованівської селищної ради

Вакцинація від коронавірусу наближається: чого чекати українцям?

Дата: 12.02.2021 12:41
Кількість переглядів: 145

У лютому в Україні стартує антиковідна вакцинація. Почнуть вакцинувати медиків, військових, далі людей 80+. До кінця року черга дійде і до решти, прогнозують урядовці. І поки анонсована вакцинація от-от розпочнеться, “Гречка” дізнавалася про готовність українці до щеплення, як і де воно відбуватиметься.

Ситуація з коронавірусом подібна до інших епідемій: для колективного імунітету потрібен високий відсоток вакцинації населення. Однак найперше питання, яке наразі постало перед країною – якість та доступність такої вакцини для українців.

Щеплення буде безоплатним, добровільним і безпечним, кажуть у Міністерстві охорони здоров’я. Його мають пройти не менше 60% українців.

Думки українців про антиковідну вакцинацію

Однак далеко не всі мають намір вакцинуватися.

За оприлюдненими в січні результатами соціологічного дослідження, лише 39% готові були щеплюватися за умови наявності вакцини в аптеках, не готові – 56%. До безкоштовного щеплення готові 43%, не готові – 52%.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст та тих, хто не боїться захворіти.

Ми запитали у читачів «Гречки», чи готові до вакцинації вони.

Частина тих, хто говорив “ні” вказували такі причини:

*не бачать гарантій безпеки;
*не вірять владі;
*не мають детального роз’яснення про щеплення;
*не мають довіри до вакцини;
*не вірять у якість вакцини в Україні;
*не готові вакцинуватися китайською вакциною;
*їх лякають негативні випадки вакцинації у світі;
*не бачать сенсу щеплюватися, бо вірус мутує.

– Не вірю в вакцинацію. Грип дуже швидко мутує. З кожним новим вірусом потрібна нова вакцина. Це ж скільки разів я повинна їх різних отримувати без упевненості, що це не шкодить здоров'ю? – пише Неля Хитрук.

Готові до вакцинації ті, кому за 60, та хто планує закордонні поїздки – вони хочуть найшвидшого закінчення карантину.

– Готова. Бо перебуваю у групі 60+. Та ще й до дітей за кордон хочу поїхати, бо вже рік нев'їзні з чоловіком, – пише Євгенія Бербат. – Та навіть і якщо не буде вимоги такої – ПЛР-тести треба буде робити, на самоізоляції сидіти.

Обов’язковість вакцинації від коронавірусу для перетину кордонів наразі лише обговорюється у низці країн Європи. Однак комплексного рішення про введення так званих паспортів вакцинації нині немає, каже міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

– Збиралася вакцинуватися від грипу, то й від ковіду вакцинуюся. Звичайно, не в першу чергу, бо я не відношуся до груп ризику. Але буду, – пише Ірина Требунських.

– Я не потрапляю ні в першу, ні в другу групи на вакцинацію. Схоже, мені вдасться це зробити в останню чергу. Якщо буде комерційна пропозиція за прийнятні гроші, то треба робити самому. Сумніви викликає термін дії такого щеплення і його ефективність проти нових мутацій вірусу. Але все одно це ліпше, ніж захворіти, – пише Олег Шрамко.

Натомість керівництво країни визнає, що серед українців є недовіра серед населення до вакцинації. Українцям радять більше довіряти перевіреним джерелам інформації і менше – соцмережам.

Що кажуть медики?

Думки про готовність вакцинуватися від коронавірусу також різняться серед українських медиків. При цьому медпрацівники – це ж ті, хто має доносити важливість вакцинації своїм пацієнтам.

За даними департаменту охорони здоров’я Кіровоградщини, 1710 лікарів, медсестер, працівників обласного лабцентру, центру екстреної медичної допомоги дали згоду на щеплення на першому етапі.

Погодилися 50% медиків з опорних лікарень, призначених для лікування пацієнтів з коронавірусом. Більшість, хто погоджується на щеплення – лікарі, уточнила начальниця відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики обласного департаменту охорони здоров’я Антоніна Кодрул.

– Думаю, що згодом і решта погодиться на щеплення, – каже вона. – У нас люди сумлінні і, думаю, вони зрозуміють, що це необхідно, аби ми все-таки побороли цю інфекцію. Є різні думки з приводу вакцинації і серед сімейних лікарів Кропивницького. Один з них анонімно розповів “Гречці”, що щеплюватиметься лише якщо буде нормальна реакція у вакцинованих на першому етапі.

Є й сімейні лікарі, які вже погодилися на вакцинацію.

– На жаль, що то буде за вакцина і коли вакцинуватимуть – невідомо. Моя позиція щодо вакцинації дуже проста: треба використовувати всі засоби для зменшення ризику тяжкого перебігу коронавірусної інфекції, і вакцинація – один з таких, – каже сімейний лікар з Кропивницького Дмитро Корольков.

Хто першим отримає вакцину в Україні?

Найперше планують вакцинувати людей з найвищими ризиками інфікування або важкого перебігу хвороби.

Зокрема, медпрацівників: це мобільні бригади вакцинації, лікарі та медсестри, які працюють в закладах охорони здоров’я, що надають допомогу хворим з коронавірусом. Також це працівники лабораторій, які проводять дослідження на COVID-19, та екстреної меддопомоги (також водії). Також військовослужбовців у зоні проведення операції Об’єднаних сил. А ще українці в інтернатах, будинках для людей похилого віку та працівники таких закладів.

На другому-четвертому етапах вакцинації будуть щеплювати українців, старших за 60 років, які мають супутні захворювання, решту медиків, освітян.

На п’ятому етапі щеплення буде доступне українцям 18-59 років, які не мають супутніх захворювань. За словами очільника МОЗ, це близько 13 млн людей.

 

Як будуть вакцинувати від коронавірусу на Кіровоградщині?

– Регіони готові до вакцинації. Завершено першу чергу підготовки, – заявив 9 лютого міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

За даними департаменту охорони здоров’я, в області близько 15 тисяч людей з груп ризику: медпрацівники, люди поважного віку, соцпрацівники, військові. З них 7 тисяч вже офіційно надали згоду на вакцинацію.

Є розроблений, на основі всеукраїнського, регіональний план вакцинацій.

Передбачено, що в області працюватимуть 10 мобільних бригад, які доставлятимуть вакцину з централізованого пункту зберігання (з дитячої обласної лікарні) в пункти щеплення. Кількість таких бригад може за потреби змінюватися.

В одну мобільну бригаду для вакцинації входитимуть: лікар, резервний лікар, дві медсестри, резервна медсестра та водій.

З початку вакцинації працюватиме одна мобільна бригада на три опорні заклади Кропивницького: обласна лікарня, центральна міська лікарня, обласний клінічній шпиталь ветеранів війни.

Та ще одна мобільна бригада робитиме щеплення в решті районних лікарень, де лікують пацієнтів з коронавірусом.

Вакцинуватися треба буде двома дозами з проміжком до трьох тижнів. За словами заступника міністра охорони здоров’я країни Віктора Ляшка, імунітет від ковіду після вакцинації має тривати 12 місяців. Хоча важитимуть мутації вірусу.

Чим щеплюватимуть?

За даними МОЗ, першу хвилю щеплення розпочнуть з американсько-німецької вакцини Pfizer. Далі використовуватимуть й інші. Загалом плани щодо отримання вакцин такі:

  • 117 тисяч доз вакцин Pfizer.
  • 12 млн доз вакцин компанії AstraZeneca (Великобританія та Оксфордський університет) та NovaVax (США). Планують отримати в лютому.
  • Від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин AstraZeneca, які планують поставляти від середини лютого до кінця червня 2021.
  • 1,913 млн доз китайських вакцин Sinovac «найближчим часом».

У рамках глобальної ініціативи COVAX Україна має отримати безоплатно доз вакцин на щеплення 20% населення. За словами міністра Степанова, наразі є «підтвердження» про поставку 8 млн таких доз вакцин.

Отже, всього на сьогодні говорять про реальність поставки в Україну 22 млн доз вакцин. У бюджеті на 2021 рік на вакцинацію, зокрема і на закупівлю вакцин, передбачили понад 3,9 млрд грн.

Почати мають із вакцини Pfizer, яка повина зберігатися за температури до мінус 80 градусів. За інформацією МОЗ, країна має можливість забезпечити холодовий ланцюг доставки вакцин в межах від плюс 8 до мінус 20 градусів. Крім того, анонсувалося оновлення холодильного обладнання згодом. Натомість на початках приватна компанія допомагатиме в логістиці з доставкою вакцин з температурою зберігання до мінус 60-80 градусів. За інформацією головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, така низька температура буде потрібна лише для національного складу, куди доставлять усю партію вакцини. Натомість у регіонах вона зберігатиметься за температури 2-8 градусів до 5 днів.

Наразі згідно з всеукраїнською онлайн-мапою пунктів щеплення 2373, з них 58 – в Кіровоградській області. Тут можна знайти адресу кожного пункту.

Всього країна готова розгорнути 4250 кабінетів щеплень та організувати роботу понад 500 мобільних бригад. На першому етапі будуть працювати 1500 кабінетів та 50 центрів, 375 бригад. 50 з них, за інформацією Кабміну, почнуть працювати вже в лютому.

Саме ці мобільні бригади будуть щеплювати лікарів опорних медзакладів, призначених для лікування пацієнтів з коронавірусом. Це 58 тисяч медпрацівників по країні, яких мають вакцинувати першими.

Раніше влада обіцяла розпочати вакцинацію медиків приблизно 15 лютого, однак наразі не кажуть про конкретний день старту щеплення. Наразі лише чекають надходження вакцин.

Президент України Володимир Зеленський також планує вакцинуватися, як верховний головнокомандувач збройних сил, разом з військовими.

Схоже, на українців чекає інформаційна кампанія з зірками й відомими людьми, які вакцинуються від коронавірусу. Принаймні в урядовців є такі плани. Адже ентузіазму щодо щеплення в українців справді бракує.

Протягом 2021-го та першого кварталу 2022 року планують вакцинувати близько 21 млн українців. Тобто, десь 50% населення.

Також згодом запустять онлайн-платформу, де українці зможуть записуватися на щеплення. На сайті також буде повна інформація про щеплення та вакцини. Анонсували можливий запуск електронних заявок на вакцинацію і через застосунок «Дія». Втім, можна буде записуватися і через сімейних лікарів.

Досвід Литви

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус підкреслює, що ще жодну іншу вакцину в світі так швидко не розробляли. 

Про новий вид коронавірусу стало відомо наприкінці грудня 2019 року. А вже в грудні 2020-го у США, Канаді, країнах Євросоюзу почали щеплюватися від COVID-19.

Наприклад, у США щеплювали в автівках, на яких люди приїжджали в облаштований на стадіоні центр вакцинації. 

Ось так Арнольд Шварцнеггер щепився від коронавірусу і закликав приєднатися до вакцинації

А в Литві почали вакцинацію з медиків опорних лікарень для пацієнтів з коронавірусом. 

Про організацію вакцинації в Литві розповів Едвінас Ашокліс, директор Центру первинної медичної допомоги міста Утена (Литва). Там відмовилися від ідеї вакцинації в медпунктах та поліклініках, які не передбачені для великої кількості людей. Взяли просторий спортзал з окремим входами та виходами, де зробили велику зону для очікування. Там пацієнти можуть заповнити анкети про вакцинацію. Потім вони рухаються по залу, де роблять щеплення, після чого йдуть в іншу частину, де чекають ще 15-20 хвилин на будь-який можливий анафілактичний шок. Потім людей відпускають. 

Міністра охорони здоров'я Литви Арунас Дулкіс каже, що до середини лютого вакцинують близько 10% населення. 

Щеплювали в Литві вакциною Pfizer, з якої має початися вакцинація і українців.

Валерія Жовтун

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу