A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Голованівська центральна районна лікарня" Голованівської селищної ради

Нові пакети медичних послуг покриватимуться оновленою Програмою медичних гарантій із 1 квітня

Дата: 02.04.2021 15:14
Кількість переглядів: 262

Нові пакети медичних послуг покриватимуться оновленою Програмою медичних гарантій із 1 квітня

 

З 1 квітня в Україні стартує нова Програма медичних гарантій.У Програмі передбачено 35 пакетів медичних послуг, в тому числі пакет вакцинації від COVID-19. Три пакети медичних послуг нові, ще п’ять - виокремлені із існуючих пакетів медичних послуг. Для пацієнтів таке розширення Програми медичних гарантій означатиме зручніший та зрозумілий маршрут за цими послугами, роз’яснюють в НСЗУ. У цьому матеріалі говоримо про нові пакети медичних послуг, надання яких покриватиметься державою.

 

Ведення вагітності в амбулаторних умовах

Тариф на медичні послуги із ведення вагітності в амбулаторних умовах становить 720 гривень на місяць. До цього пакета входять, зокрема, такі безоплатні послуги:

·динамічне спостереження вагітності, що включає контроль за станом здоров’я вагітної, необхідні обстеження та консультації;

·організація та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розробка індивідуального плану ведення вагітності відповідно групи ризику);

·лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами, зокрема, УЗД, загально-клінічні та біохімічні лабораторні обстеження, спостереження чи лікування в амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару.

·профілактика ускладнень вагітності і післяпологового періоду тощо.

До гінеколога жінка може звернутися без направлення. Вона має право обрати заклад, де спостерігати вагітність. Незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Лабораторні обстеження та інструментальні дослідження, відповідно до потреб вагітної, будуть безоплатними, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я.

Якщо жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно — у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну. Невідкладна медична допомога надається без направлення.

Стоматологічна медична допомога в умовах амбулаторного лікування

Пакет покриватиме ургентну стоматологічну допомогу усім та планову стоматологічну допомогу дітям до 18 років, крім ортодонтичних процедур та протезування.Тариф на медичні послуги із стоматологічної медичної допомоги в амбулаторних умовах становить116 гривень.
Загалом, до переліку безоплатних стоматологічних послуг включено:
- первинний огляд пацієнта або пацієнтки з оцінкою стану стоматологічного здоров’я відповідно до підходів ВООЗ;
- ургентна стоматологічна допомога дітям та дорослим;
- надання планової стоматологічної допомоги дітям (крім ортодонтичних процедур та протезування);
- інструментальні дослідження в рамках ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям.

Також до пакету входять - організація та проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років, відповідно до чинного законодавства;своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування; і наданняневідкладної медичної допомоги пацієнтам, виклик бригади екстреної медичної допомоги за потреби.

Для дорослих Програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію -зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю.Для дітей до 18 років - повністю покривається планова дитяча стоматологія. Бо це запобігає погіршенню загального здоров'я дитини.

Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять до гарантованого пакету. І можуть оплачуватися з інших джерел - це можуть бути окремі програми місцевого бюджету або за рахунок пацієнта.

Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги

На сьогодні Україна є другою країною в Європі та входить до десяти країн світу за найбільшою кількістю випадків захворювань на туберкульоз серед населення.Зважаючи на актуальність цієї проблеми для України,медичні послуги з діагностики та лікування туберкульозу увійшли до Програми медичних гарантій - переліку послуг, які держава гарантує пацієнту.

У 2021 році тариф за лікування дорослих та дітей з туберкульозом у стаціонарних та амбулаторних умовах становитиме 40 302 грн на рік. До цього тарифу будуть застосовуватися коригувальні коефіцієнти — за лікування лікарсько-чутливого туберкульозу та за лікування лікарсько-стійкого туберкульозу.

Пацієнт з туберкульозом в межах Програми медичних гарантій отримує безоплатно такі основні послуги:
- лабораторно-інструментальні дослідження
- лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару
- ліки з Національного переліку.
Також ліки, які закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

До нового пакету входить контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка хворих. Надавачі первинної медичної допомоги (медичні заклади) можуть за бажанням обрати такий пакет медичних послуг і отримуватимуть за це додаткову оплату.
До їхніх обов’язків входитиме:
- динамічне спостереження за станом пацієнта,
- організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі,
- визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря- фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій,
- організація та забезпечення та зберігання протитуберкульозних препаратів. Їх сімейні лікаріотримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Передбачено, що сімейний лікар проводитиме індивідуальну профілактичну роботу з такими пацієнтами. Їх потрібно навчити, як запобігти чи знизити ймовірність зараження туберкульозом інших людей. Також лікарю доведеться співпрацювати із центрами соціальних служб для сім’ї, дітей, молоді, службами у справах дітей, територіальними центрами соціального обслуговування.

 

За матеріалами НСЗУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу